دارایی پایه
قیمت قراردادهای آتی از یک دارایی که به آن دارایی پایه میگویند، مشتق میشود. به همین دلیل نیز قراردادهای آتی را یکی از ابزارهای بازار مشتقه می دانند. مثلا قراردادهای آتی میتوانند بر روی محصولات کشاورزی منتشر شوند که در این صورت آن محصول کشاورزی، دارایی پایه قرارداد آتی نامیده میشود.
موقعیت تعهدی خرید/ فروش
موقعیت تعهدی است که مشتری با اتخاذ آن، متعهد به خرید/فروش سهم پایه در سررسید قرارداد با قیمت توافق شده میشود.
موقعیت تعهدی باز
موقعیت تعهدی است که مشتری نسبت به ایفای تعهدات موضوع آن همچنان ملتزم است.
تاریخ سررسید
همان روز موعودی است که معامله انجام میشود. امکان انجام معامله در تاریخی به جز تاریخ سرسید وجود ندارد.
اندازه قرارداد
حجمی از دارایی که در هر قرارداد معامله میشود را گویند. مثلا در قرارداد آتی زعفران حجم هر قرارداد ۱۰۰ گرم میباشد. اگر خریدار ۵ قرارداد آتی زعفران را بخرد در واقع ۵۰۰ گرم زعفران خریده است.
گواهی آمادگی تحویل
سندی است که در تا زمان سررسید (از سه روز کاری قبل از روز سررسید تا یک ربع پس از پایان معاملات روز آخر معاملات)توسط خریدار و فروشنده "قرارداد آتی" و به منظور آگاهی اتاق پایاپای از آمادگی وی جهت تحویل کالا در قالب فرمهای بورس ارائه میگردد.
وجه تضمین
وجهی است که از طرفین قرارداد آتی برای جلوگیری از امتناع از انجام قرارداد آتی، در قالب شرط ضمن عقد، دریافت میشود که میزان آن در مشخصات هر قرارداد آتی تعیین میشود. در طول دوره قرارداد(حتی در صورت تغییر در قیمت سهم پایه) این مبلغ ثابت باقی میماند. در بورس تهران وجه تضمین اولیه حدود 20 درصد ارزش قرارداد با قیمت پایه اولین روز معاملاتی است که اهرمی 5 برابری را ایجاد میکند. البته این نسبت در طول دوره قرارداد به علت تغییرات قیمت آن محصول، دستخوش تغییر شده و میتواند درجه اهرم را کاهش یا افزایش دهد.
قیمت تسویه روزانه
این عدد میانگین قیمت معاملات انجام شده برای هر قرارداد در نیم ساعت پایانی آخرین جلسه معاملاتی در هر روز است. قیمت تسویه روزانه به عنوان مبنای قیمت برای معاملات روز بعد استفاده میشود. این عدد را میتوان معادل قیمت پایانی در بازار اوراق بهادار در نظر گرفت.
حد نوسان قیمت روزانه
میزان نوسان مجاز قیمت در هر روز معاملاتی ۵٪ قیمت تسویه روز قبل میباشد. در نتیجه امکان ثبت سفارش با قیمتی بالاتر یا پایینتر از این محدوده وجود ندارد.